Programma's

Programma 2 - Sociale Leefbaarheid

Programma omschrijving

Dit programma gaat over onderwijs, sport, cultuur en cultureel erfgoed. Het gaat ook over het project
Voorzien in Vastgoed (VIV).

Programma doelstelling

We vinden het belangrijk dat alle inwoners van Noordoostpolder zich kunnen blijven ontwikkelen, zowel tijdens als na hun schoolperiode en ruimte voelen om keuzes te maken hoe zij hun (vrije-) tijd inrichten.

Portefeuillehouder

Portefeuille

Roger de Groot

UNESCO siteholderschap

Sacha Werkman

Voorzien in Vastgoed

Linda Verduin

Recreatie en toerisme
Onderwijs
Taalbeleid
Project VO Campus

René van Amersfoort

Sport & bewegen
Project Bosbad

Toon van Steen

Kunst, Cultuur & erfgoed (inclusief cultuurhuisvesting en Werelderfgoed Schokland)

Reguliere bedrijfsvoering

Uitvoering Voorzien in Vastgoed
Bouwen, aanpassen of uitbreiden van onderwijsgebouwen, binnensportaccommodaties, brandweerkazernes en ontmoetingsfuncties zoals opgenomen in het Uitvoeringsprogramma Voorzien in Vastgoed 2018-2029.

Beheren gemeentelijk voorzieningen
De gemeente beheert sporthallen, gymzalen, sportvelden, buurthuizen en culturele gebouwen. Dit betekent onderhoud en verhuur ervan.
Om logistiek rond onderwijslocaties nog meer te stroomlijnen en nog doelmatiger in te richten, wordt de applicatie Onderwijsloket in 2023 geïmplementeerd.

Lokaal onderwijsbeleid
Samen met de lokale onderwijsaanbieders geven we vorm en inhoud aan het lokale onderwijsbeleid. Dit doen we onder de noemer van de Lokale Educatieve Agenda (LEA).

Zorgen voor leerlingenvervoer
Wij zorgen dat leerlingen die door een beperking niet zelfstandig naar school kunnen reizen, van en naar school worden vervoerd. Dit is een wettelijke taak.

Handhaven en toezien op leerplicht en voorkomen voortijdig schoolverlaten
Kinderen gaan naar school. Dat is een wettelijke verplichting. Als gemeente stimuleren en controleren wij dat. Zo bevorderen we dat leerlingen een startkwalificatie halen.

Subsidiering peuteropvang en voorschoolse educatie
Ter voorbereiding op de basisschool stimuleren wij peuteropvang voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Hierbij is de groep peuters met een taal en/of ontwikkelingsachterstand een groep die recht heeft op meer aanbod om de achterstanden te verhelpen. Daarbij stimuleren wij de doorgaande lijn van voorschools aanbod naar het basisonderwijs en voortgezet onderwijs.

Beheren van gemeentelijke sportvoorzieningen
We beheren voorzieningen zoals sporthallen, gymzalen, zwembad en sportvelden. Dit betekent onderhoud en verhuur ervan. Exploitatie en beheer werken we uit in meerjarige onderhoudsplannen.

Ondersteunen en stimuleren van recreatieve sportbeoefening
We werken samen met sportverenigingen aan hun vitaliteit en we stimuleren het bewegen van onze inwoners. Dat doen we door het verstrekken van incidentele subsidies voor sportinitiatieven of sportevenementen. Door de Meedoenregeling is sportdeelname voor alle kinderen mogelijk.

Subsidies verstrekken voor culturele activiteiten
Wij verstrekken subsidie aan het Cultuurbedrijf voor podiumkunsten, talentontwikkeling, kunstzinnige vorming en cultuureducatie. Daarnaast verstrekken wij subsidie aan de bibliotheek, poppodium en de lokale omroep. Ook bevorderen wij, via subsidies, activiteiten die een cultureel visitekaartje voor de gemeente Noordoostpolder vormen.

Activiteiten om erfgoed in gemeente te behouden
We zetten in op activiteiten die het erfgoed in Noordoostpolder behouden. De Erfgoednota, Kerkenvisie en de gemeentelijke monumentenlijst zijn hierbij een vertrekpunt. Verder hebben we aandacht voor initiatieven die kennis over het erfgoed in Noordoostpolder verbeteren.

Siteholderschap Werelderfgoed Schokland en omgeving
Wij zijn siteholder van Werelderfgoed Schokland. In die rol zorgen wij voor afstemming met alle gebiedspartners in de gebiedscommissie en in de siteholdersgroep. Samen met hen voeren wij het Managementplan 2020-2025. Daarnaast zorgen wij voor afstemming met UNESCO en met de andere werelderfgoederen in de stichting Werelderfgoed Nederland. In 2023 leveren de verplichte zes jaarlijkse Periodic Report aan over de stand van het werelderfgoed aan UNESCO aan.

Project Integrale Gebiedsontwikkeling Werelderfgoed Schokland
Integrale Gebiedsontwikkeling Werelderfgoed Schokland gaat met name over 2 onderdelen: Nieuwe Natuur Schokland en een nieuw Werelderfgoedcentrum. In 2023 worden verdere stappen gezet richting realisatie. Deze stappen zijn opgenomen in de speerpunten.

Beleidsreferentie

Verbonden partijen

-

Lasten, baten en saldo

x € 1.000

18.464.816

11,9 %

6.000.096

3,1 %

Deze pagina is gebouwd op 07/10/2024 12:20:05 met de export van 07/10/2024 12:13:00