Programma's

Programma 3 - Economische Ontwikkeling

Programma omschrijving

Dit programma gaat over onze betrokkenheid bij economische ontwikkeling, werkgelegenheid en recreatie & toerisme.

Programma doelstelling

Behoud divers aanbod van werkgelegenheid, mensen naar vermogen aan het werk en meer (toeristische) bestedingen in Noordoostpolder.

Portefeuillehouder

Portefeuille

Roger de Groot

Public affairs & (Inter)regionale betrekkingen (waaronder lobby Lelylijn, N50)
Gebiedsmarketing

Linda Verduin

Economie en bedrijvigheid
Markten
Project Waterloopbos/MITC/RDW

Reguliere bedrijfsvoering

Hoogwaardig accountmanagement en gerichte acquisitie
De bestaande bedrijven in Noordoostpolder zijn verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de economische ontwikkeling. De accountmanagers van de gemeente zijn hét aanspreekpunt voor de ondernemers bij de verwezenlijking van hun ambities. Zij adviseren, verbinden, verkopen en stimuleren.
Ook voor nieuwe bedrijven die passen binnen het profiel van de gemeente ligt de rode loper uit. Via netwerken en onze clusterorganisaties (zoals Innovatiecluster Noordoostpolder, Stichting Nieuwland en het Agrofoodcluster komen we in contact met ondernemers die Noordoostpolder interessant vinden. De focus ligt op de sterke sectoren in onze gemeente: Agro & Food (en dan vooral smart farming en de verwerkende bedrijven), maakindustrie en zorg. Met de verdere ontwikkeling van het MITC voegen we daar bedrijven op het gebied van smart mobility aan toe.

Stimuleren dat inwoners een baan vinden en houden
Het is van belang bestaande structuren te versterken waardoor het matchen van vraag en aanbod zo optimaal mogelijk is gefaciliteerd. Er zijn veel mogelijkheden voor inwoners die klaar zijn voor de arbeidsmarkt, deze mogelijkheden zijn vindbaar en toegankelijk voor alle inwoners. Omdat de afstand tot de arbeidsmarkt en andere problematieken vaker een rol spelen, is een integrale afstemming tussen partijen belangrijk. Het belang van scholing en goede samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs en andere partijen groeit, met name voor kwetsbare doelgroepen zoals mensen zonder startkwalificatie, werkende armen en arbeidsmigranten.
In het kader van de nieuwe wet inburgering is participeren op de arbeidsmarkt een belangrijk doel. We bieden asielstatushouders een duaal traject aan in samenwerking met het onderwijs. Werk en het leren van de taal wordt gecombineerd. Daarbij wordt taal in praktijk toegepast op de werkvloer.

Recreatieondernemers stimuleren om samen te werken
Wij blijven onze meest belangrijke trekkers positioneren, zowel nationaal als internationaal. Dat zijn bijvoorbeeld Werelderfgoed Schokland, Waterloopbos, Kuinderbos, tulpenroute en de Orchideeënhoeve. We nemen onze rol als overheid om initiatieven en ondernemers aan elkaar te verbinden. Waarbij ook kleinere ondernemers kunnen aanhaken en meeprofiteren.

Gebiedsmarketing
Het Strategisch Marketing Plan krijgt nog meer een gezicht in de marketingorganisatie. Vanuit dit programma werken we mee aan de profilering van Noordoostpolder op het gebied van wonen, werken en recreëren.

Regionale samenwerking
Regionale samenwerking draagt voor dit programma bij aan een aantal ambities. Bijvoorbeeld met het Ontwikkelfonds Regio Zwolle en het vormgeven aan een circulaire economie. Nu ook Provincie Flevoland actief meedraait in Regio Zwolle ontstaan er nog meer mogelijkheden voor onze inwoners en ondernemers. Samenwerken gebeurt op verschillende niveaus: in Noordelijk Flevoland, in DUN-verband, binnen de provincie en in verschillende samenstellingen binnen Regio Zwolle.

Beleidsreferentie

Verbonden partijen

GR IJsselmeergroep

WerkCorporatie B.V.

Lasten, baten en saldo

x € 1.000

3.538.952

2,3 %

3.986.289

2,0 %

Deze pagina is gebouwd op 07/10/2024 12:20:05 met de export van 07/10/2024 12:13:00