Programma 3 - Economische Ontwikkeling

Ambitie

Wat zijn onze ambities?

1. Een bruisend Noordoostpolder

Omschrijving

De Noordoostpolder ontwikkelt zich tot een bruisend gebied waar ondernemers zich graag vestigen en waar genoeg te beleven is voor jong en oud. We blijven ons inspannen om ondernemers ruimte te geven. Er komen meer mogelijkheden voor (nacht)horeca, evenementen, cultuur en andere recreatieve activiteiten. Daarnaast gaan we door met het vertellen van de ontstaansgeschiedenis van de Noordoostpolder. Dat is een uniek verhaal waar we trots op zijn. Dat verdient ruimte.

Wat gaan we in 2023 hiervoor doen?

1.1 We bieden ruimte aan nieuwe initiatieven

We stimuleren initiatieven om horeca, evenementen en andere recreatieve activiteiten in de Noordoostpolder te ontwikkelen. In 2023 werken we eraan om randvoorwaarden voor initiatieven, zoals ruimtelijke inpassing, in de omgevingsvisie te borgen. In 2023 faciliteren we meer structurele samenwerking binnen de recreatiesector.

Voortgang activiteit

Toelichting

Via accountmanagement zijn nieuwe recreatieve initiatieven gefaciliteerd. We hebben organisatoren van evenementen ondersteund via een subsidie. Er is gewerkt aan het opstellen van ruimere planologische regels voor recreatieve ontwikkelingen in het landelijk gebied. De inzet voor meer structurele samenwerking binnen de recreatiesector heeft geleid tot een nieuwe samenwerkingsvorm tussen de twaalf grootste recreatiebedrijven in de Noordoostpolder.

1.2 We spannen ons in om onnodige regels en beperkingen weg te nemen

Daar waar ondernemers belemmerd worden door onnodige regels en beperkingen, bespreken we of die belemmeringen weggenomen kunnen worden.

Voortgang activiteit

Toelichting

We hebben binnen de gemeentelijke organisatie gewerkt aan bewustwording van de gevolgen van onnodige regels en beperkingen voor initiatiefnemers, bijvoorbeeld op gebied van planologie. Ook zijn we gestart om te bepalen of processen van het evenementenbeleid vereenvoudigd kunnen worden. De welstandseisen zijn teruggebracht, waardoor een aantal aanpassingen aan woningen vergunningsvrij zijn gemaakt. Door vaststelling van de Verordening Fysieke Leefomgeving zijn regels verminderd en vervallen. We hebben in ons beleid herbevestigd dat daar waar mogelijk en passend, we meerjarig willen subsidiëren. Dit geeft maatschappelijke partners langduriger zekerheid en bevordert daarmee innovatie en investeringen. Via de sectortafels hebben we het onderwerp ‘belemmerende regelgeving’ besproken met externe stakeholders, zoals ondernemers, brancheorganisaties en de ondernemersvereniging.

1.3 We dragen actief het merk 'Gemaakt in dé Noordoostpolder' uit

We zijn actief partner binnen de gebiedsmarketing van de Noordoostpolder. We spelen een actieve rol in het uitdragen van het merk ‘Gemaakt in dé Noordoostpolder’. Waar mogelijk haken we aan in onze eigen communicatiekanalen en -uitingen. We sporen ondernemers en inwoners aan het merk te omarmen en actief uit te dragen. We verbinden partijen en werken continu aan de uitbreiding van de tools in de toolbox op www.gemaaktindenoordoostpolder.nl.

Voortgang activiteit

Toelichting

In 2023 is er een bestuur gevormd en vanaf medio 2023 is ‘Gemaakt in dé Noordoostpolder’ in stichtingsvorm actief. We hebben het bestuur begeleid in dit proces en samen met hen doelen gesteld voor het subsidietraject. De stichting is steeds meer zichtbaar door het vertellen van verhalen, het maken van een magazine en het aanhaken bij diverse events in de Noordoostpolder. Door steeds meer ambassadeurs in te lijven krijgt de stichting 'Gemaakt in dé Noordoostpolder' meer naamsbekendheid. Als stakeholder stimuleren wij dit en dragen het merk actief uit. De stichting wordt veelvuldig genoemd tijdens bedrijfsbezoeken en andere bijeenkomsten.
Ook intern is er geïnvesteerd om gebiedsmarketing toe te passen waar kan.

1.4 We creëren ruimte voor bedrijven

We stimuleren kwalitatieve werkgelegenheid. Voor nieuwe en groeiende bedrijven creëren we passende locaties waar bedrijven zich graag vestigen. We gaan in gesprek met de dorpen over ontwikkeling van de bedrijventerreinen. We verbinden bedrijven en onderwijs in clusters.
We stellen een nieuwe visie op werklocaties op voor Noordelijk Flevoland, die samen met de visie op Detailhandelsstructuur zal landen in de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan.

Voortgang activiteit

Toelichting

We hebben samen met de gemeente Urk een start gemaakt met het opstellen van het ontwikkelperspectief Noordelijk Flevoland (een update van visie werklocaties NF). Daarnaast is gestart met een ruimtelijke vertaling op dorpsniveau voor onze gemeente; het ontwikkelperspectief werklocaties Noordoostpolder. Hierin komt te staan in welke dorpen mogelijke uitbreidingsbehoefte en -mogelijkheden zijn voor werklocaties. De dorpen zijn betrokken bij de planvorming.
Beide trajecten lopen en naderen het besluitvormingstraject.

1.5 We zijn aantrekkelijk voor recreanten en toeristen

We stimuleren meer samenwerking en synergie in de vrijetijdssector door oprichting van een vrijetijdscluster. Het gezamenlijke doel is langer verblijf en meer bestedingen door bezoekers, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van arrangementen. We maken het verhaal van de Noordoostpolder zichtbaar en beleefbaar voor inwoners en bezoekers. In 2023 inventariseren we bijzondere plekken in de Noordoostpolder die meer zichtbare aandacht en beleving verdienen.
We spannen ons in voor een aantrekkelijk verblijfsgebied met een breed recreatief aanbod voor diverse doelgroepen. We stimuleren nieuwe initiatieven zoals een klimbos of waterrecreatie. We zorgen voor goede verbindingen en aantrekkelijke routes, ook over de gemeentegrenzen. Ook digitaal zorgen we voor goede vindbaarheid van ons brede recreatieve aanbod.

Voortgang activiteit

Toelichting

Eind 2023 is een nieuw samenwerkingsverband gevormd van recreatiebedrijven. Deze heeft als doel een collectieve vertegenwoordiging van de sector richting onderwijs, gemeente, provincie en Regio Zwolle en daarnaast een gezamenlijke aanpak op overkoepelende vraagstukken en thema’s, zoals arbeidsmarktproblematiek en energietransitie.
In het proces van de omgevingsvisie hebben we bijzondere plekken geïnventariseerd en meegenomen in de concept deelopgaven m.b.t. recreatieve ontwikkelgebieden.
We hebben nieuwe recreatieve initiatieven gefaciliteerd en ondersteund. We hebben als gemeente de uitrol van vijf recreatieve deelfietshubs geïnitieerd en voorbereid om de toeristische hotspots beter bereikbaar te maken. We maken hierbij deel uit van een regionaal recreatief netwerk over gemeentegrenzen heen. We zijn een verkenning gestart naar de aanleg van nieuwe aantrekkelijke recreatieve fietsroutes, om de haalbaarheid en kosten onderbouwd in kaart te brengen.
We hebben de Noordoostpolder gepromoot via online en offline campagnes. De website www.visitnoordoostpolder.nl is geüpdatet en er is zoekmachineoptimalisatie toegepast.

Wat zijn onze ambities?

2. Duurzamer, groener en schoner

Omschrijving

We gaan door met verduurzaming. Dat doen we samen met onze inwoners en ondernemers. Ons uitgangspunt is 'haalbaar en betaalbaar voor iedereen’. We zien een toekomst voor waterstof als kans om de agrarische sector verder te verduurzamen.

Wat gaan we in 2023 hiervoor doen?

2.1 We gaan samen met ondernemers door met verduurzaming

We benutten kansen voor verduurzaming van bedrijven (incl. agrarische bedrijven) en bedrijventerreinen. En bieden ruimte voor pilots en experimenten. Zo onderzoeken we voor bedrijventerrein De Munt B samen met ondernemers en Liander de mogelijkheden van gezamenlijke elektriciteitsopwekking, -gebruik en -opslag. Bij de uitgifte van nieuwe bedrijfskavels is een duurzame en klimaatbestendige inrichting vanzelfsprekend.
Ook op het gebied van de circulaire economie gaan we aan de slag. We verdiepen ons in de landelijke Transitieagenda's en bekijken hoe we hier samen met lokale ondernemers aan bij kunnen dragen. Ook bekijken we welke kansen Circulair Flevoland en Regio Zwolle bieden. Samen met lokale ondernemers stellen we concrete plannen op om te werken aan een circulaire economie.

Voortgang activiteit

Toelichting

Samen met gemeente Dronten, Aeres en het Agrofoodcluster hebben we een plan uitgewerkt voor een Open Teelt Innovatiehub. Technische innovaties worden praktijkrijp gemaakt om daarmee duurzamere open teelten te bereiken. Naast bedrijventerrein Nagelerweg wordt ook voor bedrijventerrein De Munt B de mogelijkheid onderzocht voor collectieve energieopwekking, -opslag en -gebruik.
Er wordt gekeken naar circulaire toepassingen en we benutten de kennis vanuit Regio Zwolle en platform verduurzaming (bestaande) bedrijventerreinen. Dit wordt gestimuleerd richting bedrijven. Er is een werkgroep gestart dat actief kijkt naar de manier waarop we dit gaan vormgeven. Ook in de revitaliseringsplannen van bedrijventerreinen wordt het aspect verduurzaming meegenomen.

2.2 Kansen waterstof voor Noord-Flevoland

We werken aan een plan om in Noordoostpolder een groene waterstoffabriek te realiseren én zetten de toepassingsmogelijkheden van waterstof in Noordoostpolder op een rij. Indien dit plan tot kansrijke ontwikkelingen leidt is het er actief mee de markt op gaan een logische vervolgstap. We kijken hierbij actief naar de kansen die er liggen op het gebied van samenwerking met andere initiatieven op het gebied van waterstof, bijvoorbeeld de Hydrogen Valley in de provincie Groningen.

Voortgang activiteit

Toelichting

Er is een lobby gestart vanuit Flevoland voor aansluiting op landelijke infrastructuur onder de naam Flevoland Hydrogen Valley (FLHY). Dit volgen en ondersteunen we. Verder werken we in Flevolands verband aan een regionale energievisie. Hierin wordt de rol van waterstof nadrukkelijk meegenomen.
Groene waterstof krijgt een rol in het toekomstige energiesysteem. Lokale productie, opslag en gebruik hebben dan de voorkeur. Hoe groot de rol van groene waterstof wordt, is nog moeilijk in te schatten. Dit hangt af van vele factoren, waaronder de prijs, beschikbaarheid, productie(capaciteit) en de beschikbaarheid en prijs van alternatieve energiedragers zoals batterijen. Grootschalige productie van waterstof zal ontstaan op plaatsen waar elektrische infrastructuur voorhanden is. Tevens zullen dit plekken zijn waar de waterstof ter plekke gebruikt of afgevoerd kan worden, en waar mogelijk een afzetmarkt voor de restwarmte is die bij de productie vrijkomt. Dat zal nabij duurzame opwekinstallaties zijn zoals wind- en zonneparken.

Wat zijn onze ambities?

3. Meedoen in de samenleving

Omschrijving

Zorg in de Noordoostpolder blijft beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar. We sluiten aan op wat onze inwoners nodig hebben. Door te werken met ‘positieve gezondheid’ kijken we naar wat mensen kúnnen in plaats van naar hun beperkingen. We geven onze partners ruimte door te werken vanuit vertrouwen en zorg op maat. Ons doel is een samenleving waarin iedereen meedoet en zelfstandig is.

Wat gaan we in 2023 hiervoor doen?

3.1 We hebben aandacht voor werk en inkomen

Werk is de motor naar zelfstandigheid. Het zorgt voor verbinding met de samenleving en voor inkomen. Wij stimuleren inwoners om te gaan werken. In 2023 zetten we ons in voor een duurzame match tussen werknemer en werkgever. Zo voorkomen we dat inwoners (weer) uitvallen en een beroep moeten doen op de bijstand. Dit doen we door korte lijnen te houden in de samenwerking met het onderwijs en (buitengewoon) werkgevers.

Voortgang activiteit

Toelichting

De WerkCorporatie heeft deze taken in 2023 uitgevoerd. De doelgroep baanafspraakbanen (mensen met een arbeidsbeperking) groeit. Dit vraagt om een intensievere voorbereiding op de plaatsing en om meer begeleiding op de werkvloer na een plaatsing. De samenwerking met de buitengewoon werkgevers is daarbij van toegevoegde waarde.
Sinds 2023 werkt de WerkCorporatie nauw samen met Firda en Carrefour om ook de inwoners zonder uitkering en die weer werk zoeken te begeleiden.

3.2 We bieden passende inburgeringstrajecten

Wij voeren de Wet Inburgering uit en laten nieuwkomers integreren via een duale leerroute waarin taal en participatie voorop staan.

Voortgang activiteit

Toelichting

De leerroutes in het kader van de nieuwe Wet inburgering werden uitgevoerd door Firda. Het participatiedeel is belegd bij de WerkCorporatie die daarbij nauw samenwerkt met Concern voor werk en het Vrouwencentrum.

Wat zijn onze ambities?

4. Een aantrekkelijk onderwijsaanbod

Omschrijving

We zijn trots op ons brede en aantrekkelijke onderwijsaanbod in de Noordoostpolder. Dat willen we behouden en waar nodig versterken. Onderwijs is de basis voor werk en voor meedoen in de samenleving. Een breed aanbod en een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt vinden we daarom belangrijk.

Wat gaan we in 2023 hiervoor doen?

4.1 We bieden een breed beroepsgericht onderwijsaanbod

We streven naar een zo breed mogelijk aanbod van vervolgopleidingen binnen de Noordoostpolder die passend is bij het regionale beroepsaanbod. We onderzoeken welke verbindingen er mogelijk zijn tussen het hoger onderwijs en de lokale en regionale arbeidsmarkt en versterken de samenwerking tussen 3 O’s (onderwijs, ondernemers en overheid).

Voortgang activiteit

Toelichting

In 2023 is een opdracht verstrekt om te komen tot een economisch profiel van de gemeente Noordoostpolder. Dit is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de 3 O's. De betrokken partijen, te weten:
1. BV Noordoostpolder, als de belangenbehartiger van ondernemend Noordoostpolder;
2. Een afvaardiging van het voortgezet onderwijs, Vario en Emelwerda;
3. Een afvaardiging van het middelbaarberoepsonderwijs, Firda.  
Uiteindelijk is Sterk Techniek Onderwijs (STO) Noord Flevoland ook aangesloten om zo tot een volledig beeld te komen. Gezamenlijk is het doel uitgesproken om verdere invulling te geven aan de ambities om sociaaleconomisch vitaal te blijven en de ontwikkelkansen, binnen alle 3 O's te benutten.

4.2 We stimuleren een goede aansluiting op de arbeidsmarkt

We willen een goede aansluiting realiseren en voldoende aanbod hebben van stages en opleidingsmogelijkheden. Daarvoor is een goede samenwerking tussen onderwijs en lokale werkgevers belangrijk. De gemeente bouwt in 2023 mee aan meer efficiënte overlegstructuren op alle niveaus (bestuurlijk, tactisch en operationeel).

Voortgang activiteit

Toelichting

In het voor- en in het najaar heeft er sectortafeloverleg plaatsgevonden. De vertegenwoordigde sectoren leveren hierbij ook een afgevaardigde voor de regiegroep. Deze manier van overleg sluiten we aan bij de wens die we hebben in het realiseren van een efficiënte overlegstructuur, waarbij onderwijs en lokale werkgevers betrokken zijn. Daarnaast zijn we betrokken bij en verbonden aan verschillende werkgroepen en overlegvormen, zowel lokaal als regionaal. Door de aanwezigheid en verbondenheid bij deze overlegvormen is in 2023 besloten om in gezamenlijkheid een economisch profiel op te stellen.

4.3 We ontwikkelen beleid op Leven Lang Ontwikkelen

Een nieuwe adviseur onderwijs-arbeidsmarkt gaat in 2023 aan de slag met passende en flexibele aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Dat is voor werkgevers en werknemers cruciaal in de aanhoudende krappe en veranderende arbeidsmarkt. Hiermee dragen we bij aan het arbeidsfit houden van onze inwoners en voorzien we onze lokale arbeidsmarkt van voldoende en passend personeel.

Voortgang activiteit

Toelichting

In 2023 is de adviseur arbeidsmarkt en onderwijs gestart. Inspanningen hebben geresulteerd in het mede mogelijk maken van o.a. de week van de technologie en het opstellen van een economisch profiel. Er zijn proactieve stappen gezet om een leven lang ontwikkelen te stimuleren. Dit door veel inzet te leveren om het ontwikkelfonds "Groei Vooruit" en het initiatief "Upgrade Jezelf" van Regio Zwolle onder de aandacht te brengen. Deze inspanningen hebben een zichtbare toename in aanmeldingen van het ontwikkelfonds opgeleverd. Daarnaast is de verbinding tussen participatie en leerplicht, om onbenut arbeidsmarktpotentieel niet verloren te laten gaan, verbeterd. Dit zal bijdragen aan het arbeidsfit houden van de arbeidsmarkt binnen de gemeente Noordoostpolder en wellicht voor heel Noordelijk Flevoland.

Wat zijn onze ambities?

5. Dienstverlening voor iedereen

Omschrijving

De gemeente is er voor haar inwoners en ondernemers. We stemmen onze dienstverlening op hen af. Transparant en toegankelijk zijn de kernwoorden. Zowel digitaal als fysiek. De informatie naar inwoners en ondernemers is duidelijk en we delen het proactief.

Wat gaan we in 2023 hiervoor doen?

5.1 We verlenen dienstverlening in de volle breedte van het bedrijfsleven; grote bedrijven, MKB, zp'ers, starters

We blijven ervoor zorgen dat ondernemers makkelijk contact met ons leggen. We zorgen dat zij snel bij het juiste aanspreekpunt terecht komen en denken met hen mee.
Door onze regionale samenwerking, zowel in Flevoland als in Regio Zwolle, bieden we instrumenten die ondernemers verder helpen in bijvoorbeeld innovatie, opleiden van personeel of financiering.

Voortgang activiteit

Toelichting

De accountmanagers zijn het aanspreekpunt voor de ondernemers bij het verwezenlijken van plannen. Ze hebben geadviseerd en verbindingen gelegd tussen de gemeente en ondernemers en tussen ondernemers onderling.
Voor de regionale samenwerking zijn er verbindingen gelegd tussen ondernemers en Regio Zwolle. Ook met het programma Upgrade Jezelf, tussen ondernemers en Horizon en de mkb-fondsen.

5.2 We verstrekken duidelijke informatie en informeren proactief

We bieden duidelijke en toegankelijke informatie aan onze ondernemers. We informeren proactief via onze website, sociale media en nieuwsbrief Ondernemer Centraal. Ook organiseren we ondernemersevenementen.

Voortgang activiteit

Toelichting

In 2023 zijn de ondernemers o.a. via de nieuwsbrief Ondernemer Centraal op de hoogte gebracht van belangrijke thema’s en informatie. Op de gemeentelijke website is de informatie voor ondernemers en over de bedrijventerreinen up-to-date gehouden.   
In het voorjaar heeft een subsidie-informatiemarkt plaatsgevonden. Ondernemers konden hierbij informatie inwinnen over het aanvragen van beschikbare subsidies of andere financieringsmogelijkheden. Daarnaast is op de derde donderdag van september het jaarlijkse Ondernemersontbijt gehouden, een netwerkbijeenkomst voor ondernemers. In samenwerking met BV Noordoostpolder is in het najaar het symposium ‘Samen sterk in de Regio’ georganiseerd. Met als doel onze ondernemers aan te sporen over de gemeentelijke grenzen heen te kijken.

Deze pagina is gebouwd op 07/10/2024 12:20:05 met de export van 07/10/2024 12:13:00