Paragrafen

Weerstandsvermogen en risicobeheersing

De gemeenteraad heeft begin 2018 het Uitvoeringsprogramma Voorzien in Vastgoed (VIV) vastgesteld. Dit programma is een lange termijn agenda die aangeeft hoe we onze ambities op het gebied van ons vastgoed willen waarmaken, voor welke accommodaties we op welk moment een investering verwachten en hoe we die bekostigen. Jaarlijks stellen we een concreet Uitvoeringsjaarplan VIV op. We zitten momenteel in een fase waarin veel deelprojecten van planfase naar uitvoeringsfase gaan. Echter, de oplopende bouwkosten door schaarste materialen, stijgende loonkosten en nieuwe duurzaamheidseisen leiden tot forse onzekerheden over budgetten. Dit geldt voor (bijna) alle vastgoedprojecten.

Mogelijk gevolg
Grotere onzekerheden en hogere bouwkosten leiden tot vertragingen of noodzakelijke aanpassingen in de plannen. Per project moet de afweging gemaakt worden of de geplande renovatie logisch is vanwege de toegenomen kosten tegenover nieuwbouw die het gebouw verder kan optimaliseren en verduurzamen. De hogere bouwkosten zullen leiden tot aanvullende budgetaanvragen.
De onzekerheden leveren ook problemen in de organisatie op. Er is meer inzet nodig om projecten in goed banen te leiden.

Beheersmaatregelen
Alle projecten monitoren we en waar nodig werken we aan alternatieven. Voorbeeld hiervan is de zoektocht in 2023 naar een alternatief voor de te dure renovatie en verbouw van het Bosbad. Wanneer het risico te hoog wordt kan vermijding optreden (afblazen van projecten). Medio 2023 heeft de gemeenteraad ingestemd met een aanpassing van het normbudget per m2 maar nog niet tot het verhogen van de hierbij behorende budgetten. Opdracht vanuit de raad is deze aanpassing door te rekenen voor het totale programma en hierbij een overzicht te geven van het totale programma en de aanpassingen die hierin aan de orde zijn.

Deze pagina is gebouwd op 07/10/2024 12:20:05 met de export van 07/10/2024 12:13:00